logo Uniwersytet Warszawski

kartka_swiateczna_2019

Szanowni Państwo,

W imieniu zespołu dziekańskiego Wydziału Biologii serdecznie zapraszam na spotkanie Wigilijne, do wspólnego kolędowania i do podzielenia sie opłatkiem.
Spotkanie odbędzie się 16 grudnia (w poniedziałek) o godz. 13.15. Będzie nam, jak zwykle towarzyszył Chór wydziałowy.

Serdecznie zapraszam i pozdrawiam
Agnieszka Mostowska

 
Spotkanie informacyjne 4EU+

grafiki-4eu

Zapraszamy do udziału w spotkaniu informacyjnym projektu 4EU+, które odbędzie się 5 grudnia w godz. 9.00-11.30 w auli dawnej Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. Link do rejestracji w spotkaniu oraz więcej informacji można znaleźć na stronie: www.uw.edu.pl/4euplusalliance.

 
Prof. Dariusz Bartosik otrzymał finansowanie na realizację fazy badawczo rozwojowej projektu TANGO2

Logo_BioDyes Prof. Dariusz Bartosik otrzymał finansowanie na realizację fazy badawczo rozwojowej projektu TANGO2 (NCBR) „Genetycznie zmodyfikowane szczepy bakterii z klasy Alphaproteabacteria i ich wykorzystywanie do stworzenia zoptymalizowanych układów do bioprodukcji barwników karotenoidowych”.

Projekt stawia za główny cel opracowanie opłacalnej metody pozwalającej na wykorzystanie bakterii do produkcji różnych typów karotenoidów – naturalnych barwników znajdujących zastosowania w różnych...

więcej…
 
Dr hab. Bogdan Jaroszewicz członkiem konsorcjum realizującego projekt Dr. FOREST.

projekt_Dr_FOREST_ilustracja Dr hab. Bogdan Jaroszewicz jest członkiem konsorcjum, które będzie realizowało projekt Dr. FOREST. Różnorodność biologiczna lasów a zdrowie i dobre samopoczucie społeczeństwa  (we współpracy z WUM zespołami z Niemiec, Austrii, Belgii i Francji)

Lasy od wieków dostarczają człowiekowi wielu korzyści materialnych i niematerialnych. Mogą być też źródeł zagrożeń, np. chorób przenoszonych przez kleszcze, czy pyłków roślinnych powodujących alergie. Projekt Dr. FOREST będzie badać czy wpływ lasu na zdrowie i samopoczucie ludzi zależy od jego składu gatunkowego, który jak założono modyfikuje ilość i jakość dostarczanych dóbr (rośliny lecznicze, owoce leśne, grzyby) oraz natężenie występowania wybranych czynników chorobotwórczych (kleszczy, alergenów).

 


logo HR